BonaBok

BonaBok är en förstudie i samarbete med Specialpedagogiska skolmyndigheten. Här informerar vi om de olika funktionerna i projektet.  I dagsläget är studien stängd för nya testskolor, så informationen här vänder sig främst till de som redan är med i studien. 

Hur gör jag?
Det första du ska göra är att öppna den här sidan:  http://bonabok.se/main/index.html#!/articles
 
Nu har du kommit till inloggningen. 

Längst ner på sidan finns några symboler. Klicka på den grå "gubben" för att logga in. Här skriver du in de inloggningsuppgifter du fått av oss.

Nu är du inloggad. Klicka på Till böckerna. 

Nu är du inne bland böckerna.


Välj vilken bok du vill läsa. Klicka på Läs boken.


Nu ska du välja inställningar för den här läsningen. Klicka nere till vänster på den bruna hjulet.


Överst väljer du hastighet på uppläsning, om du vill ha uppläsning.
Sen väljer du svårighetsnivå. Den lättaste nivån är 1, svåraste nivån är 3.
Underst bockar du i rutan om du vill att rösten som läser boken högt ska starta automatiskt. Om du istället själv vill starta och stoppa uppläsningen så använder du istället play/pausknapparna när du väl öppnat boken.  När boken läses upp så kan man följa med i texten via en gul markering. Du kan när som helst ändra alla inställningar igen, även mitt i läsningen.

Nu har du gjort de inställningar som behövs. Nu kan eleven börja läsa boken. 

Tips 1. 
Börja alltid med den lättaste versionen, alltså 1. 
Tips 2
Om boken ska läsas upp kan det ibland vara en idé med hörlurar. 
Tips 3. 
Om du ska använda BonaBok på Ipad så rekommenderar vi att använda Safaris webbläsare. Om du vill maximera fönstret i Ipaden så måste du göra det på första sidan i boken. Olika webbläsare fungerar olika och i Google Chrome på Ipad fungerar inte funktionen Maximera fönstret. I Chrome på PC fungerar det.  

BonaBok kan användas på Ipads, på vanlig datorskärm och på alla typer av smartboards. Det som kan skilja är att vissa funktioner kan variera i olika webbläsare. Om du tycker att något inte fungerar riktigt bra så prova en annan webbläsare. 

Om du stöter på problem eller har några frågor kan du alltid kontakta oss. Maila oss på kontakt@bonasignum.se, vi svarar så fort vi hinner!