Nu kommer en ny serie böcker som utspelar sig på ett gruppboende som heter Ängen. Här får Samira sin praktikplats och får möta de fyra som bor där, och så Musse, som är hennes handledare. Det händer spännande saker på Ängen! Men den starka vänskapen i det här fina gänget löser förstås allt till det bästa!
I den här serien möter vi den slarvige och godhjärtade Klas, den känsliga dansaren Ali, den ordningsamma och ärliga Eva och så Frida, musikälskaren som inte pratar alls men som med hjälp av alternativ kommunikation ändå kan både tala om vad hon vill och avslöja hemligheter!
Den här serien ska fortsätta med många fler delar framöver men de första två kommer redan nu. Målgruppen är främst ungdomar och vuxna med if men även läsare på sfi som här kan få lite inblick i hur det kan vara att arbeta inom omsorgen/LSS.
Du köper böckerna i Bona Signums webbutik eller på Läromedia, Adlibris, Bokus mm.
Nya härliga böcker om Ebba!
Vem minns inte böckerna om lilla Ebba som författaren Annika Rehn skrev för 20 år sedan? Nu har författaren skrivit fyra nya underbara böcker om Ebba som är vuxen nu och som bestämmer själv. Böckerna är lättlästa och finns med både TAKK och Pictogram. Alla bilder i böckerna är fotografiska.
Det här är fina och mysiga berättelser med en vuxen och stark Ebba i huvudrollen.
Böckerna vänder sig till ungdomar och unga vuxna och det finns även kompletterande kortlekar med både läsförståelsefrågor och kommunikationsövningar samt en kommunikationskarta för varje bok som stöd när man använder TAKK för att prata om innehållet i böckerna. Vill du jobba med böckerna digitalt och se böckerna som filmer med TAKK så finns de på BonaPlay.se.
Vill du köpa kortlekar och kommunikationskartan så finns de på Läromedia eller i vår egen webbutik. Böckerna finns hos alla nätbokhandlare också.
Så gör man blev fantastiskt fina och väldigt användbara böcker. Nu kommer två nya titlar i serien, dels Städa och tvätta och dels Fritid & hobby. Båda titlarna finns med pictogram och med TAKK. Massor av bra bildberättelser finns i den här böckerna som är tydligt illustrerade av Carolina Ståhlberg.
Även de här böckerna kommer att finnas i BonaPlay.se så att man kan arbeta digitalt med dem och se filmer där Maria Krafft Helgesson tecknar alla berättelserna med TAKK.
Tim arbetar med kläder på Pärlans dagliga verksamhet. En dag ser han en klänning med mycket glitter. Han vill så gärna pröva att ha den på sig.
Men ska han våga?
Vad ska de andra säga?
Den här boken handlar om viktiga saker som att få följa sina drömmar och vara sig själv. Den tar upp invanda mönster utifrån kön och kläder och känslor som väcks när man bryter mot normen.
Målgruppen för boken är primärt ungdomar och unga vuxna med funktionsnedsättningar/funktionsvariationer. Boken kan fungera som ett diskussionsunderlag till samtal om normer, bemötande, kön och kanske till och med kläder och mode.
Ladda gärna ner elevmaterial och lärarhandledning här för att prata mer om könsnormer och att våga vara sig själv.
Du kan köpa boken HÄR eller där du brukar köpa böcker och läromedel.
Nu finns fyra böcker i en ny serie om sommarläger på Missmyra. Annika Rehn, som tidigare skrivit böckerna om Ebba, om Karin och Simon och Skills, har nu skrivit fyra böcker till. Nu är alla lite äldre, de är mellan 20 och 25 år, och de är fortfarande ett härligt kompisgäng, varmt skildrade av Annika Rehn. Alla fem kompisarna har funktionsnedsättningar, vilket framkommer i berättelserna, men det är inte det viktiga i de här böckerna. Det är vänskap, humor, sommar och äventyr som är den röda tråden i alla fyra härliga böckerna om Missmyra. Det blir massor av spännande äventyr på deras sommarläger på Missmyra! I boken "Mello på Missmyra" ska hela gänget upp på scenen. Men först ska de bestämma vilka kostymer de ska ha på sig och vem de ska vara. Ebba är lycklig. Hon ska vara Carola förstås, det är ju hennes stora idol!
Illustratörer till de här underbara böckerna är Carina Ståhlberg.
Bibliotekstjänst har recenserat böckerna och de har fått strålande betyg rakt igenom!
Du kan köpa böckerna i vår webbutik eller där du brukar köpa böcker och läromedel.
Aldrig har vi varit så mycket ute i naturen som under pandemin. Men vad är det för regler som gäller egentligen? Vi har en alldeles fantastisk lag som heter allemansrätten i vårt land. Den är till och med inskriven i vår grundlag. Men för många är det svårt och krångligt att reda ut alla förhållningsregler.
I den här boken blir allt lite tydligare. Texterna är anpassade och lättlästa, bilderna förstärker texterna och så finns två kortlekar till som ytterligare förstärker inlärningen.
Btj har recenserat boken och den kommer att publiceras i BTJ-häfte nr 18 och är skriven av lektör Camilla Appelgren. Så här skriver hon bland annat:
”Jeanette Persson skriver på ett rakt och tydligt sätt som passar mycket bra både i de lägre åldrarna och i särskolan. Lär dig mer om allemansrätten är ett komplett läromedel, som består av ca tio rubriker som tydligt förklaras med vardagliga exempel och avslutas med små övningar för läsarna där de ska reflektera, ta reda på fakta eller diskutera med varandra för att befästa och fördjupa kunskaperna om allemansrätten.”
”Carina Ståhlbergs illustrationer passar mycket väl in och belyser exakt det som författaren vill att läsaren ska upptäcka och fundera på. Bilderna är skarpa och lätta att avkoda, och visar moderna familjer som vistas i skog och mark.”
Hon avslutar recensionen med att ge boken högsta betyg, 5 av 5!
En lättläst bok om döden med TAKK? Ska det vara nödvändigt?
Ja, är det självklara svaret. Kanske ännu mer just nu, med ett dödligt virus som hela tiden nämns i medierna och som alla pratar om. Det man inte vet är alltid en källa till osäkerhet och oro. I den här boken får man veta.
Det här är en konkret bok som inte hanterar trosfrågor alls utan har fokus på de konkreta delarna. Vem kan dö? Vad dör man INTE av? Vad händer med kroppen när man har dött? Och vad är en begravning? De här frågorna och många fler får man svar på i ”Boken om döden” av Hanna Forslind och Staffan Thorström.
Nu har Btj sagt sitt om En bok om döden med TAKK.
"Vårt sätt att tala om döden är ofta abstrakt, t.ex. "gå bort", "somna in" är svårt att förstå för någon med kognitiv funktionsnedsättning och kan skapa oro och ångest. Här tas ämnet upp på ett väldigt konkret sätt genom vanliga frågor som: När dör man?, När dör man inte?, Vad händer med kroppen efter att man dött?, Varför har man en gravsten?, Varför har man en minnesstund?, Vilka känslor kan man ha?
Allt är så klart och tydligt det kan bli med korta meningar på ett konkret språk följt av TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation). Också Staffan Thorströms många illustrationer har en genial enkelhet och tydlighet och samtidigt ett varmt och personligt levandegörande uttryck. Boken fyller en viktig funktion på ett vackert sätt.
Helhetsbetyg: 4.
– Eva Lexell Törnblom.
Den här boken produceras med produktionsstöd från Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Sju nycklar som ger möjligheter till att skapa en bättre miljö för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
Att arbeta med personer som behöver hjälp och stöd på grund av funktionsnedsättningar är ofta både intressant och givande. Ändå är många arbetsplatser hårt drabbade av hög personalomsättning och långa sjukskrivningar.
Sju nycklar innehåller både äldre kunskap och senaste forskningen om hur man kan påverka inlärningen och arbetsmiljön till det bättre för alla.
Så här tyckte Bibliotekstjänst lektör Maria Fridstjerna om boken
”Författaren Ann Gomér driver läromedelsförlaget Bona Signum och är därutöver en flitigt anlitad föreläsare. // Författaren presenterar här på ett pedagogiskt och lättillgängligt sätt det hon benämner sju nycklar, vilka syftar till att skapa en optimal miljö för såväl personal som för personer med huvudsakligen intellektuella funktionsnedsättningar. Forskning på området och vedertagen kunskap varvas med handfasta tips till de som är verksamma med målgruppen för att arbetsmiljön ska bli bättre för alla berörda. Utöver personal kan även anhöriga ha behållning av boken för att belysa de möjligheter och utmaningar som förekommer.”
Publiceras i btj-häfte 23, 2019
Nu finns snart fem nya spännande böcker om Moa och Linus! Böckerna handlar om starka och ibland svåra känslor men även om kärlek, romantik och stark vänskap. Moa och Linus är äldre nu. De är snart vuxna. Men de är precis lika härliga och lika färgstarka som förut!
Texterna är lättlästa och det finns gott om bilder i böckerna. Det finns även frågor längst bak i böckerna som man kan arbeta vidare med.
Lärarhandledningar laddar du ner här:
”Ola är på sin praktikplats i ett kafé.
Plötsligt händer något oväntat.
Ola blir chockad och tror att det var hans fel…”
Jag mår bra nu är en ny fantastisk bok av Kerstin Frii om psykisk ohälsa hos unga vuxna med funktionsvariationer. Boken sätter fokus på den sårbara övergången från ungdom till vuxenliv, från tryggheten i skolan till en helt ny miljö med nya förväntningar, en sårbar situation. Ola som går i gymnasiet har nyligen börjat på en praktikplats i Daglig verksamhet. Han håller på att finna sig tillrätta då plötsligt något oväntat händer. Olas tillvaro rasar och han drar sig in i sig själv. Men han kommer successivt tillbaka till sitt gamla jag tack vare ett bra bemötande från omgivningen.
I slutet av boken finns frågor som utgår från berättelsen. Med utgångspunkt i frågorna kan personal öppna upp för samtal med och mellan eleverna – om egna upplevelser från liknande situationer, hur man kom vidare och vilken hjälp man fick eller skulle vilja få. Samtalen förs med stöd av elevernas egna anpassade hjälpmedel för kommunikation.
En TAKK-bilaga finns (snart), samt en lärarhandledning med många bra tips om hur man kan jobba mot psykisk ohälsa. Materialet finns också som ett bildspel med en röst som läser upp texten.
Här köper du "Jag mår bra nu"!
Två helt nya "Så gör man" finns nu!
Den första "Så gör man" kom förra året, nu finns två till med tema hygien och tema väder och kläder. Detta är mycket efterfrågade produkter, både för unga men även för äldre personer som behöver bildstöd i sina aktiviteter. Precis som tidigare finns även de här som både tryckta och som appar i Appstore och Google Play. De finns också i digital form på BonaPlay.se.
Bona Signum ger ut en helt ny bok om relationer av författaren Urban Fagerholm. I boken görs försök att finna en definition av vad kärlek är, ringa in faktorer viktiga för tillfredsställelse i relationer, lyfta fram hur man kan skapa mer välfungerande parförhållanden och utreda kring genus och kön. Detta görs med avstamp i vetenskap och modern psykologi. Nya verktyg för att ta tempen på relationer och en nyligen framtagen självhjälpsterapi för par presenteras.
Läs mer om boken och beställ den här!
Mitt annorlunda barn är en bok som dels handlar om min egen berättelse om att förlora ett barn, om att få ett barn med funktionsnedsättningar och allt som berör den situationen i livet. Hur blir livet för syskon, med vänner, i förskolan och all personal man plötsligt måste förhålla sig till? Hur hittar man fotfästet igen i livet när allt gungar rejält?
Vi pratar om jobb är en bok med 16 olika yrken i. Här får du möta Anna, Peter, Helle och Mahmoud och många fler som alla har olika jobb. Boken är lättläst och har 35 sidor. En kortfattad lärarhandledning finns i boken.
Det kommer att tas fram en TAKK-bilaga till boken också om man vill använda TAKK när man läser den.
Boken kan, förutom att lära sig mer om olika yrken, användas för att träna läsning både för personer med annan språkbakgrund eller för personer som har läs- och skrivsvårigheter.
"En bok med TAKK om mat" är en helt ny bok som har skrivits för att man ska kunna kommunicera om mat även om man inte kan prata så bra. Många bra ord finns med i boken, som till exempel sked, gaffel, duka, glas, varm, kall, gott och att inte tycka om. Det finns också bilder på olika maträtter och drycker som man äta och dricka till frukost, lunch, middag eller mellanmål. Till och med godis och glass är med!
Boken kan användas för alla åldrar som ett stöd i att prata om mat.
De flesta bilderna är fotografiska och väldigt tydliga. Texten är mycket lättläst. Boken är häftad och har 15 sidor med text och foton.
Så gör man! är ett helt nytt läromedel för elever som behöver förbereda sig inför och ha bildstöd i vissa aktiviteter. Det här läromedlet består av åtta s.k dragspelsböcker med fem bilder i varje och lite text till varje bild. En ask att förvara dem i kommer med och lärarhandledning kommer att följa med beställningen som pdf att ladda ner.
Så gör man! finns även som en separat app med bild och speaker. både till androida plattor och mobiler samt Ipads och Iphones. Läromedlet kommer att vara klart att levereras senast i slutet av augusti men du kan beställa asken med böckerna redan idag här.
Läromedlet är producerat i nära samarbete med en referensgrupp pedagoger från grundsärskolan och har fått produktionsstöd av Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Serien om Moa, en tonårstjej med Downs syndrom, innehåller fem böcker. De handlar om vardagliga händelser i en funktionsnedsatts tjejs liv.
Böckerna är skrivna med ett mycket enkelt språk som ligger nära talspråk för att den ska vara lätt att läsa och förstå. De innehåller bra TAKK-tecken att kunna användas i vardaglig kommunikation. Illustrationerna är fantastiskt vackra och färgstarka, gjorda av Cecilia Höglund
Målgruppen för boken är barn och ungdomar i grundsärskolan och gymnasiesärskolan som använder TAKK - tecken som alternativ och kompletterande kommunikation.
Böckerna har laminerade sidor för lång hållbarhet. De har hårda pärmar och är spiralbundna.
Boken Moa åker på läger har fått IBBY Internationals utnämning som "Most outstanding book for young people with disabilities" 2015.
Det finns fem böcker i serien om Linus, en tonårskille med Downs syndrom. Böckerna i serien handlar om vardagliga händelser i en aktiv kille med funktionsnedsättnings liv. I flera av böckerna dyker även Moa upp.
Böckerna är skrivna med ett mycket enkelt språk som ligger nära talspråk för att den ska vara lätt att läsa och förstå. De innehåller bra TAKK-tecken att kunna användas i vardaglig kommunikation. Illustrationerna är fantastiskt vackra och färgstarka, gjorda av Cecilia Höglund som även gjorde illustrationerna till Moa-böckerna.
Målgruppen för böckerna är barn och ungdomar i grundsärskolan och gymnasiesärskolan som använder TAKK - tecken som alternativ och kompletterande kommunikation.
Böckerna har laminerade sidor för lång hållbarhet. De har hårda pärmar och är spiralbundna.
Boken Linus sjunger karaoke är nominerad till IBBY Internationals utnämning som "Most outstanding book for young people with disabilities" 2017.
Karin och Simon är kompisar. Så är det på riktigt och så blev de också i Annika Rehns och Göran Billesons fyra böcker med TAKK.
I boken ”Karin och Simon cyklar” ger sig kompisarna ut på ett fartfyllt äventyr.
”Simon och Karin åker taxi” heter boken där vi får följa barnen när de åker till skolan.
”Karin rider på hästen” handlar om en dag när hästen är förskräckligt busig och bara vill äta gräs. Det är tur att storasyster följer med.
I boken ”Simon går till affären” får vi följa med Simon och hans pappa som köper frukt. Men vad ska Simon göra med allt han handlat?
Bilderböckerna är lämpliga för alla barn som behöver språklig stimulans och som har nytta av att lära sig TAKK. Texter och bilder i böckerna samverkar för att ge samma budskap. Tecknen är i direkt anslutning till texten. Det viktigaste i varje bild är färglagt för att hjälpa barn som har svårt att koncentrera sig eller att hitta rätt i bilden.
Boel får en boll i födelsedagspresent. Boel gillar sin nya boll. Hon bollar med Tore, mamma och pappa. Men plötsligt är bollen försvunnen och Boel blir ledsen.
Tore får ny tröja av mamma. Han tycker mycket om den och har den på sig överallt. Till slut blir den smutsig och måste tvättas. Där den hänger på tvättlinan blåser den plötsligt bort och Tore blir ledsen.
Den här boken är gjord av illustratören och författaren Helena Davidsson Neppelberg.
Bilderna är målade i tydliga klara färger med svarta konturer och ligger nära det som beskrivs i texten.
I boken finns illustrationer ovanför texten hur man tecknar orden i texten med TAKK - Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation.
Handlingen är enkel och inga svåra ord förekommer. Båda böckerna är berättelser om stora känslor som lycka, sorg och lättnad.
Bara de för texten bärande orden tecknas. Böckerna passar bra för många, bland annat för de som är nybörjare på tecken, de som behöver enkla historier med tydliga bilder och även för nyanlända barn som behöver träna läsning och använder tecken som en bro till det svenska språket.
De här böckerna finns även i en app för både Ipads och androida surfplattor. I appen finns även filmer på båda berättelserna med TAKK. Se mer på spelsidan.
Boken "Boel får en boll" är nominerad till IBBY Internationals utnämning som "Most outstanding book for young people with disabilities" 2017.
Den här boken, Vera hela dagen, är en arbetsbok som tillhör filmen med samma namn. Boken innehåller dels texterna med tecken, dels bilderna på Vera i alla olika sinnesstämningar och dels mängder av frågor, uppgifter och förslag till fördjupningar i ämnen som rör sig runt filmen. Det är ämnen som rör allt från känslor till stjärnor och planeter till favoritgodiset, olika årstider och väderlekar. Frågorna sträcker sig från väldigt lätta till lite mer avancerade så att de ska fungera i både förskolan, träningsskolan och grundsärskolan. I materialet är vänstra sidan av uppslaget för eleven och den högra sidan för pedagogen. Man kommunicerar med eleverna en stund om varje känsla som Vera upplever. Frågeställningarna i boken är från de enklaste tänkbara till svåra frågor för de mer vetgiriga barnen. Allt ifrån "Vad är en favorit?" till frågor som "Vad är rymden?". Det finns uppgifter som kan användas inom ämnet svenska (gör en bok om en vanlig dag i ditt liv) inom SO (om rymden och planeterna och frågan om hur ljus uppstår, hur väder och årstider uppstår och vad ett moln egentligen är) matematik (rollspel: leka affär - sätt prislappar på varor, räkna ut vad din kund ska betala i affären mm) hemkunskap (baka kakor!) och så många frågor om känslor förstås. Varför gråter man? När blir du jätteglad? Varför blir man ibland rädd i mörker?
Filmen är full av roliga ljud och animationer. Fanny, 15 år, läser och tecknar berättelsen med TAKK med stor inlevelse om Veras dag, från morgon till kväll. Tänk så många känslor man kan uppleva på en och samma dag?
Läs mer om Vera hela dagen och se en trailer på filmen här.
Otto går på kalas är den första boken om Otto.
Den handlar om alla val Otto måste göra när han går upp på morgonen, klär på sig och sedan går på kalas, ända tills han går och lägger sig igen.
Man skulle kunna säga att det är en väldigt lättläst pekbok, fast inte bara för små barn utan för alla åldrar. Detta är en bok som är gjord för att läsas tillsammans! Man kan lära sig mycket av boken, både färger, former, prepositioner, att ballonger kan gå sönder med ett PANG! och mycket, mycket mer.
Vill man använda TAKK när man läser boken finns en pdf med alla tecken som förekommer i texten här.
Boken är skriven av Ann Gomér och illustrationerna är gjorda av Tina Elfroos. Fler böcker om Otto kommer och det kommer även att göras film med TAKK av alla böcker!
Boken har 26 sidor.
Memme klär på sig - en bilderbok med tecken
Memme klär på sig visar med enkla tydliga illustrationer hur Memme klär på sig plagg för plagg, tills Memme är fullt påklädd. Till illustrationerna finns en enkel text med tecken placerade i direkt anslutning till nyckelord. Både illustration, bild och tecken upprepas för varje plagg som utökas. Memme klär på sig är en bok som vänder sig till personer i olika åldrar som finner glädje i att titta, benämna och lära med ord och/eller tecken. Memme kan vara en flicka eller en pojke, det är upp till läsaren att avgöra. Memme klär på sig ingår i en serie om Memme skrivna av logoped Eleonora Barthelom. Boken finns alldeles även som film i appen Visionen.
De här nio böckerna är skriva av Kerstin Frii, socionomen och kulturarbetaren som blev författare. Böckerna har en enkel handling för unga vuxna.
Både författaren Kerstin Frii och fotografen Anita Andersson har lång erfarenhet av arbete med personer med funktionshinder.
"Den här typen av böcker har saknats på marknaden och det känns positivt att de dykt upp."
- Britt Nedestam, Specialpedagogik.
Böckerna är häftade, 20 sidor lättläst text och foton i färg.
Det finns bilagor med text och TAKK-symboler att ladda ner till böckerna.
Nu är det fest.
Mikael har sina kompisar på fest. Alla har kul, äter god mat och dansar. Men Mikael undrar över något...
Trumma på trumman
Mabiyu leder en trumgrupp med Mikael
och hans kompisar.
Men Mabiyu har något att berätta...
Passa bollen
Mikael är målvakt i ett fotbollslag.
Han vill gärna fånga alla bollar, men...
Den nya klänningen
Johanna ser en vacker
klänning i en affär. Hon vill så gärna prova den.
Men då kommer någon...
En dag på jobbet
Johanna gillar sitt jobb på
Posten.
Det är tisdag, en alldeles vanlig dag.
Men den blir inte som hon har tänkt…
Ska vi bo ihop?
Johanna och David har varit
tillsammans
i fyra år. De trivs bra med att bo på var sitt håll.
Men Johanna funderar på något…
Studentmössan
Det är Mikaels studentdag.
Han är så glad.
Men plötsligt upptäcker han något…
Börja jobba
Mikael trivs med sitt nya jobb.
Men han känner att något saknas…
Flytta hemifrån
Mikael blir erbjuden en ny lägenhet.
Mamma tycker att det är dags att han flyttar hemifrån. Men vill han flytta?
Mysteriet med den öppna porten är skriven av Ann Gomér. Boken är en kapitelbok och vänder sig till barn mellan 9-12 år. Boken handlar om vänskapen mellan Saga och Anna. Anna blir oskyldigt beskylld av en ilsken tant för att lämna porten till huset öppen på nätterna. De två tjejerna ger sig då in i ett spännande äventyr för att avslöja den mystiska nattvandraren. Sanningen visar sig vara en väl bevarad hemlighet som de aldrig hade kunnat gissa!
Den här boken kan med fördel användas i skolan som grund i samtal om empati och hur vi ser på och behandlar våra medmänniskor. Att ha samtal med elever om empati och människosyn är av största vikt redan när barnen är små. Alla människors lika värde är och bör vara centralt att lära ut från första klass till sista. Att ha en skönlitterär bok som grund för diskussioner är bra just för att man då får en kontext att förhålla sig till. Den här boken är inte så lång men har ändå en spänning och ett starkt budskap. En lärarhandledning finns att ladda ner till boken här.
"Den här boken önskar jag att någon hade satt i mina händer när min dotter Karin föddes. Jag behövde höra att man överlever chocken att få ett handikappat barn. Jag behövde nya bilder och föreställningar om hur livet kan gestalta sig. Och jag behövde praktiska råd."
Annika Rehn har skrivit denna inkännande, personliga och informativa bok om den omtumlande upplevelsen att få ett barn med funktionshinder.
Adrian, Karin, Jakob, Mustafe och Kajsa har alla olika handikapp. I boken ´Älskade barn, särskilda barn´ möter läsaren dem och deras familjer i olika texter om hur livet kan gå vidare fast det inte blev som man tänkt.
Boken innehåller också en utförlig del där handikappföräldrars rättigheter presenteras och det finns en lång adresslista till olika handikapporganisationer. Dessutom finns tips på bra webbplatser samt böcker för både barn och vuxna.
"Älskade barn, särskilda barn" illustreras av ett tjugotal svartvita foton.
Bokhundens värld -musik och berättelser om hundar.
Barn kan vara sent utvecklade på olika sätt. Ofta har de en mycket ojämn "begåvningsprofil". Svårigheter inom ett område stör också utvecklingen av andra områden. Arbetssättet bygger på en noggrann analys av vad barnet "kan och inte kan".
Boken innehåller förslag på övningar av olika funktioner. Idéerna kan användas av läkare, sjukgymnaster och psykologer vid diagnostik och behandlingsuppläggning. Föräldrar och personal i förskola och skola får mängder av tips på lämpliga övningar.
Detta häfte ingår i Specialpedagogiska Skolmyndighetens serie läromedelsförteckningar för specialundervisning och invandrarundervisning. Handledningen redovisar forskning och utveckling samt ger baskunskaper inom området perception och motorik samt råd till läraren. Förteckningen tar med läromedel och lärarlitteratur på marknaden inom området. Producentförteckning ingår.
Ett informationsmaterial om perception och perceptionsstörningar.
Det ger exempel på hur perceptionsträning kan integreras i barnets vardag och understryker vikten av motivation, miljö och materialets betydelse vid träningen.
Boken engagerar den vuxne till att tänka sig in i barnets svårigheter på ett konstruktivt sätt.