Böckerna om Moa och Linus är lättlästa böcker skrivna av Ann Gomér och illustrerade av Cecilia Höglund. De handlar om två tonåringar med Downs syndrom och deras liv. Äkta vänskap och kärlek är viktiga delar av berättelserna. Böckerna har fått priser och är mycket populära hos ungdomar som behöver lättlästa och anpassade böcker. Filmerna finns både med TAKK och på teckenspråk och kan streamas på BonaPlay.se eller köpas på DVD här.
Filmerna är producerade av Mediacuben med produktionsstöd av Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Kika på Ika 1 kom först. Här sjunger underbara Ika Nord sånger som Teckentanten för de som är nybörjare med TAKK. Det går sakta och det är tydligt och vi får höra och se två gånger. Pedagogik när det är som allra bäst!
Kika på Ika 2 är fortsättningen. Här får vi lite längre sånger med fler ord i. Vi får lära oss lite siffror och bokstäver. Det finns tre barn med - Fanny, Saskia och Ludvig - som rimmar och ramsar. Pedagogiskt, långsamt, upprepande. Och jätteroligt!
I Mamma Mu får ett sår möter vi de underbara figurerna Mamma Mu och Kråkan. Sagan berättas och tecknas av Eleonora Barthelom (logoped och TAKK-konsult). Filmerna blandar Eleonoras berättande och tecken med bilder från böckerna.
Texten i böckerna läses och tecknas långsamt och tydligt för att man ska hinna med och se varje tecken klart och tydligt.
Tillsammans med filmen följer ett häfte med en ordlista på de ord som tecknas i filmen. Orden i häftet ligger naturligtvis i den ordning som tecknen förekommer i texten.
Handlingen och bilderna i Mamma Mu får ett sår är vardagsnära som alla kan relatera till, barn som vuxen, nämligen att ramla och slå sig och behöva extra vård, omtanke och empati. Detta kan i sin tur skapa ett underlag för diskussioner om hur man är en god vän och förmågan att leva sig in i andra personers situationer och solidaritet med sin omgivning.
Den här filmen grundar sig på boken Vera hela dagen skriven av Helena Davidsson Neppelberg och utgiven av Alfabeta förlag. Helena Davidsson Neppelberg är en prisbelönt illustratör och författare som bland annat fått Stora Svenska Illustratörspriset för sina arbeten.
Filmen är full av roliga ljud och animationer. Fanny, 15 år, läser och tecknar berättelsen med TAKK med stor inlevelse om Veras dag, från morgon till kväll. Tänk så många känslor man kan uppleva på en och samma dag?
Det finns en arbetsbok till filmen där man kan jobba med alla känslorna och dessutom finns det förslag på fördjupningsuppgifter, arbetsuppgifter och fler frågor. Boken hittar du bland böckerna.
I denna film får vi höra den härliga historien om Måns som är kär i Emma, samtidigt som vi får se den tecknas med TAKK.
Filmen riktar sig både till ungdomar som redan använder TAKK och som behöver utöka sitt teckenförråd med fler åldersrelevanta tecken men också till ungdomar som är nybörjare på TAKK. Språket i filmen är lätt att förstå och ursprungstexten är delvis bearbetad så att den ska passa ungdomar med intellektuella funktionsnedsättningar.
Filmen är 21:45 min. Textad version finns som alternativ. På skivan finns även en lärarhandledning i form av ett pdf-dokument.
Här är en film som är gjort för våra tonåringar. Filmens målgrupp är tonåringar som har svårt att uttrycka sig i tal och behöver TAKK som komplement till talet..
Filmen består av dels filmade inslag från några ungdomars vardag. Bl a går vi på ungdomscafé, vi hälsar på Emelie på korttidsboende, vi möter Peter på gymmet och pratar med Alexander och Robin om deras praktikplats och deras gymnasieskola. Ett inslag är från Moomsteatern i Malmö där vi träffar Gunilla som har funktionsnedsättning och spelar teater.
Den andra delen av filmen är sex poplåtar som spelats in med TAKK. Det är Anders och Pearl som tecknar till vars tre låtar och det svänger rejält! Låtarna är alla välkända och kommer lätt att kännas igen av både ungdomarna och av deras föräldrar och pedagoger. Artisterna som är med och sjunger och tecknar är professionella artister som är handplockade med tanke på sin utstrålning och närvaro.
Till filmen följer också en pappersbilaga med tecken som förekommer i filmen.
Det finns fyra filmer om tonårstjejen Sofie. Sofie råkar ut för allt möjligt som kärlek, mobbing, hon blir rånad, hon blir nästan bortrövad till och med. Mycket spännande filmer baserade på böcker skrivna av Jörn Jensen och utgivna i Sverige av Natur&Kultur.
Eleonora Barthelom läser och tecknar TAKK med stor inlevelse och hennes berättande illustreras av väldigt realistiska fotografier. Målgruppen är tonåringar i högstadiet på grundsärskolan och gymnasiesärskolan samt särvux. OBS! Filmerna kan stundtals upplevas som lite läskiga!
Filmerna är följande:
SMS till Sofie
I den här filmen får Sofie elaka och otäcka sms från en kille i klassen. Hon blir jätteledsen och vill inte ha nån mobil längre. Hur ska hon få honom att sluta vara taskig?
Sofie och tjejligan
I den här filmen råkar Sofie ut för dom äldre tjejerna i tjejligan som rånar tjejer på stan. Vad ska hon göra? Vågar hon gå till polisen? Vågar hon berätta för mamma och pappa? Tänk om tjejligan hämnas?
Vem chattar du med Sofie?
I den här filmen chattar Sofie med en kille på internet som säger att han heter Nick och är 11 år. Men... är det verkligen honom hon chattar med? Kan hon lita på det?
Sofies första kyss
I den här filmen är Sofie väldigt kär i Simon som går i hennes klass. Men hon är visst inte den enda som är det. Och nu är det dags för klassfest!
På varje DVD finns även en pdf-fil med en teckenbilaga till filmen där man ser hur alla tecken görs och som man kan skriva ut om man vill. Filmerna är producerade med stöd från Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Den här DVD:n innehåller alla fem filmerna om Moa, en tonårstjej med Downs syndrom. Alla filmerna i serien handlar om vardagliga händelser i en funktionsnedsatts tjejs liv.
Berättelserna är skrivna med ett mycket enkelt språk som ligger nära talspråk för att den ska vara lätt att förstå. Filmen innehåller bra TAKK-tecken att kunna användas i vardaglig kommunikation. Illustrationerna är fantastiskt vackra och färgstarka, gjorda av Cecilia Höglund. Berättare och TAKK-tecknare är Eleonora Barthelom.
Följande filmer finns med:
Moas jul handlar om Moas julafton. Moa älskar hundar. Det hon önskar sig mest är en egen hund!
Moa får en ny vän handlar om när Moa får en ny vän. Och inte nog med det, hennes hund Bobby får också en ny vän, en hundvän!
Moa går på bio handlar om när Moa och Linus ska gå på bio tillsammans. Och det blir väldigt romantiskt!
Moa åker på läger handlar om när Moa åker på läger för första gången. Spännande och kul är det med läger!
Moa går på disco handlar om när Moa ska gå på disco och dansa med Linus som hon är hemligt kär i. Men först måste hon köpa nya kläder!
För många kan vardagen framstå som svår att förstå. Det gäller särskilt personer med autismliknande drag, så som till exempel Aspergers. Därför har Nypon förlag tagit fram en serie böcker som med ett enkelt språk, en rak handling och tydliga illustrationer förklarar vanliga vardagssituationer. Och nu har böckerna blivit till filmer, som ett enkelt bildspel med speaker till.
Serien om Mia och Jan kan också vara till stor glädje för nyanlända och andra unga vuxna som behöver få tillgång till riktigt enkla texter med ett vardagsnära innehåll.
Böckerna som filmerna baseras på är utarbetade i samarbete med Agneta Nilsson och Ulrika Nystås, pedagoger i Göteborg, som har erfarenhet av att jobba med elever i behov av särskilt stöd.
Följande titlar ingår:
Mia fyller år
Fredagsmys
Jan köper en tröja
Jan hos frisören
Titta på Tecken – sökbara videosekvenser utifrån Teckenkommunikation GRUNDORDBOK.
Innehåller videosekvenser av 1565 uppslagsord. Många nya varianter har tillkommit utöver de som finns i boken Teckenkommunikation Grundordbok, 2008. Kan användas i både PC och Mac.
Mycket användbart för både hemmabruk och naturligtvis i skolan.
"SÄLLSYNT men inte ovanlig" heter en film av Riksförbundet Sällsynta diagnoser som belyser svårigheten att leva med en sällsynt diagnos som ger ett ovanligt funktionshinder. Filmens syfte är att ge saklig information om vad som är särskilt med en sällsynt diagnos. Information är viktig för sjukvårdspersonal, försäkringskassor – och andra yrkesgrupper – som i sitt arbete gör bedömningar, och tar beslut om, insatser för personer med funktionshinder.
Men filmen behövs också för föräldrar till barn med en sällsynt diagnos, samt vuxna som själva har en diagnos. Den kan då tjäna som ett viktigt hjälpmedel när man behöver informera professionella och andra personer i omgivningen. Filmen är även ett hjälpmedel för att bearbeta sin egen situation, då den enskilde ofta upplever sig som ensam med sin diagnos.
Några olika sällsynta diagnoser kommer att tas upp som exempel. Tyngdpunkten kommer att läggas på de personliga berättelserna, ur olika åldersperspektiv.
I filmen "SÄLLSYNT men inte ovanlig" belyser vi särskilt tre olika sällsynta diagnoser, Noonans syndrom, AMC (Artrogryposis Multiplex Congenita) och Marfans syndrom. Gemensamt för alla tre är just sällsyntheten - en gemensam nämnare för många diagnoser. Övriga medverkande i filmen är professor och genetiker Göran Annerén från Uppsala och Elisabeth Wallenius som är ordförande i Riksförbundet Sällsynta diagnoser.
Filmen om Anton
Det här är kortfilmen om Anton som har Downs syndrom. Det är Antons mormor som tagit foton och skrivit ett manus som nu gjorts en enkel film av. Filmen handlar om den charmiga pojken Anton och vad som är så speciellt med honom och den är framför allt gjord som information till Antons kompisar i skolan.
De här två filmerna baseras på Helena Davidsson - Neppelbergs böcker med samma titlar. I filmerna läser Fanny, 16 år, böckerna och tecknar också med TAKK. Det finns en del animationer som studsande bollar och flygande tröjor i filmerna och de är mycket uppskattade.
Filmerna kan du se appen med spelen om Boel och Tore (här hittar du mer om det).