Nyheter!

Nya härliga böcker om Ebba!


Vem minns inte böckerna om lilla Ebba som författaren Annika Rehn skrev för 20 år sedan? Nu har författaren skrivit fyra nya underbara böcker om Ebba som är vuxen nu och som bestämmer själv. Böckerna är lättlästa och finns med både TAKK och Pictogram. Alla bilder i böckerna är fotografiska.
Det här är fina och mysiga berättelser med en vuxen och stark Ebba i huvudrollen.
Böckerna vänder sig till ungdomar och unga vuxna och det finns även kompletterande kortlekar med både läsförståelsefrågor och kommunikationsövningar samt en kommunikationskarta för varje bok som stöd när man använder TAKK för att prata om innehållet i böckerna. Vill du jobba med böckerna digitalt och se böckerna som filmer med TAKK så finns de på BonaPlay.se.  

Vill du köpa kortlekar och kommunikationskartan så finns de på Läromedia eller i vår egen webbutik. Böckerna finns hos alla nätbokhandlare också.

Här hittar du en lärarhandledning till Ebba.Tim arbetar med kläder på Pärlans dagliga verksamhet. En dag ser han en klänning med mycket glitter. Han vill så gärna pröva att ha den på sig.
Men ska han våga?
Vad ska de andra säga?

Den här boken handlar om viktiga saker som att få följa sina drömmar och vara sig själv. Den tar upp invanda mönster utifrån kön och kläder och känslor som väcks när man bryter mot normen.

Målgruppen för boken är primärt ungdomar och unga vuxna med funktionsnedsättningar/funktionsvariationer. Boken kan fungera som ett diskussionsunderlag till samtal om normer, bemötande, kön och kanske till och med kläder och mode.

Ladda gärna ner elevmaterial och lärarhandledning här för att prata mer om könsnormer och att våga vara sig själv.


Fler böcker i "Så gör man" -serien!

Så gör man blev fantastiskt fina och väldigt användbara böcker. Nu kommer två nya titlar i serien, dels Städa och tvätta och dels Fritid & hobby. Båda titlarna finns med pictogram och med TAKK. Massor av bra bildberättelser finns i den här böckerna som är tydligt illustrerade av Carolina Ståhlberg. 
Även de här böckerna kommer att finnas i BonaPlay.se så att man kan arbeta digitalt med dem och se filmer där Maria Krafft Helgesson tecknar alla berättelserna med TAKK. 


Annika Rehns nya bokserie om unga vuxna 

på sommarläger fick kanonbetyg på Btj!

Böckerna om Missmyra är fyra nya böcker i en ny serie om sommarläger för unga vuxna. Annika Rehn, som tidigare skrivit böckerna om Ebba, om Karin och Simon och Skills, har nu skrivit fyra böcker till. Nu är alla lite äldre, de är mellan 20 och 25 år, och de är fortfarande ett härligt kompisgäng, varmt skildrade av Annika Rehn. Alla fem kompisarna har funktionsnedsättningar, vilket framkommer i berättelserna, men det är inte det viktiga i de här böckerna. Det är vänskap, humor, sommar och äventyr som är den röda tråden i alla fyra härliga böckerna om Missmyra. Det blir massor av spännande äventyr på deras sommarläger på Missmyra! I boken "Mello på Missmyra" ska hela gänget upp på scenen. Men först ska de bestämma vilka kostymer de ska ha på sig och vem de ska vara.  Ebba är lycklig. Hon ska vara Carola förstås, det är ju hennes stora idol! 

Illustratörer till de här underbara böckerna är Carina Ståhlberg. 

I vinter kommer de här böckerna att vara klara. 


Ett nytt läromedel om hur man ska bete sig i naturen.

Aldrig har vi varit så mycket ute i naturen som under pandemin. Men vad är det för regler som gäller egentligen? Vi har en alldeles fantastisk lag som heter allemansrätten i vårt land. Den är till och med inskriven i vår grundlag. Men för många är det svårt och krångligt att reda ut alla förhållningsregler. 

I den här boken blir allt lite tydligare. Texterna är anpassade och lättlästa, bilderna förstärker texterna och så finns två kortlekar till som ytterligare förstärker inlärningen.

Btj har recenserat boken och den kommer att publiceras i BTJ-häfte nr 18 och är skriven av lektör Camilla Appelgren. Så här skriver hon bland annat:

”Jeanette Persson skriver på ett rakt och tydligt sätt som passar mycket bra både i de lägre åldrarna och i särskolan. Lär dig mer om allemansrätten är ett komplett läromedel, som består av ca tio rubriker som tydligt förklaras med vardagliga exempel och avslutas med små övningar för läsarna där de ska reflektera, ta reda på fakta eller diskutera med varandra för att befästa och fördjupa kunskaperna om allemansrätten.”

”Carina Ståhlbergs illustrationer passar mycket väl in och belyser exakt det som författaren vill att läsaren ska upptäcka och fundera på. Bilderna är skarpa och lätta att avkoda, och visar moderna familjer som vistas i skog och mark.”
Hon avslutar recensionen med att ge boken högsta betyg, 5 av 5!

  

Mänskliga rättigheter finns nu som ett digitalt läromedel!

Nu finns vårt fina läromedel om mänskliga rättigheter även som en app i BonaPlay! Här kan man läsa boken, få texten i boken och uppgifterna upplästa i den hastighet man behöver. Man kan också ha frågesport med de två kortlekarna "Vilken artikel?" och "Centrala begrepp".
Det här läromedlet är både lättläst och anpassat så att det ska vara tillgängligt för alla. Du kan köpa det för 399:- per år.  Du kan också lösa abonnemang på hela BonaPlay för 1999:- per år. 

Kika in på www.bonaplay.se och hör gärna av dig om du är intresserad av att kika lite på apparna!

Här kan du ladda ner en lärarhandledning!

Här kan du läsa om hur man arbetar med den digitala versionen!Kortlekar med TAKK - både digitalt och i pappersform!

Kortlekar med TAKK är en nyhet hos oss! Här kan man jobba med att lära sig TAKK samtidigt som man har roligt tillsammans. Vi har dessutom skapat ett digitalt TAKK-lexikon på BonaPlay där man kan välja bland 200 ord och se hur man tecknar dom. Man kan även att kunna jobba med stavning i olika svårighetsnivåer. Ett spännande läromedel som inte bara är färdigt, den digitala delen av läromedlet är dessutom helt gratis!

Köp kortlekarna här!  
  


Här finns lärarhandledning till kortlekarna och apparna i BonaPlay!


Nytt lättläst läromedel om mänskliga rättigheter!

Läromedlet består av en lättläst bok med artiklarna och arbetsuppgifter samt två kortlekar. På varje artikels sida i boken finns det elevuppgifter, anpassade för elever som behöver lättlästa läromedel med anpassningar för intellektuella funktionsnedsättningar.
Samtidigt har vår strävan med boken varit att öppna upp till diskussioner, att tänka efter och att söka mer kunskap för att lära sig mer om aktuella samhällsfrågor.  
Ena kortleken förklarar svåra begrepp som förekommer i sammanhangen, den andra kortleken sätter in artiklarna i riktiga situationer för att göra dem mer begripliga. Materialet finns att förbeställa redan nu i vår webbutik och överallt där du köper läromedel.  

Lärarhandledning till materialet hittar du här: http://bonasignum.com/lhmr.pdf