BonaPlay


Nu finns en ny webbplattform speciellt framtagen för elever med särskilda behov. 

Välkommen till BonaPlay!

Här finns information om vår nya webbplattform BonaPlay. I plattformen kan man logga in och jobba med många läromedel. BonaPlay är skapat mycket med tanke på att man ska kunna arbeta på digitala skrivtavlor i klassrummet, så kallade smartboards. Betalningen kommer att ske via faktura som vanligt och man löser alltid årsabonnemang på de delar man vill använda. Alla priser kan du se på www.bonaplay.se och det är också där man gör beställningar. 

Vad kan man göra i BonaPlay? Jo, BonaPlay är en webbsida där man loggar in och tar del av lite olika tjänster. Vissa får man betala årsabonnemang på och andra tjänster är gratis. Allt är byggt för att kunna användas primärt i klassrummet på interaktiv whiteboard (smartboard) men så klart kan man använda den på vanlig datorskärm och i Ipadens webbläsare också. Idag finns följande i BonaPlays utbud:

1. Så gör man - återkoppling. Här kan du jobba med alla tre Så gör man-askarna och de 24 st bildstödsberättelser som finns. Man väljer vilken berättelse man vill jobba med. När du börjar får du upp en rad överst med bilderna - i fel ordning. Under finns tomma rutor. Eleven ska nu dra ner rätt bild till rätt ruta. Det finns en ljudsymbol och snart (oktober 2020) även en filmsymbol på varje tom ruta som ger en ledtråd till vilken bild det är som passar. Ljudsymbolen ger en röst som berättar vad som sker på bilden. Filmsymbolen ger ett kort filmklipp med Maria som tecknar TAKK och berättar vad som sker på bilden.  Bara rätt bild passar i rutan. När alla fem bilderna ligger i rätt rutan kan man spela upp berättelsen med bilder och röst.

2. BonaBild. Detta är ett stort bildbibliotek som med din hjälp snabbt blir större. Det finns alla 120 bilder från Så gör man, det finns också 150 fotografiska bilder från våra TAKK-lexikon. Om du har köpt abonnemang på bildbankerna Learning English och Svenska språklådan (se nedan) finns även de bilderna här, vilket är många! Du kan själv ladda upp egna bilder och även egna ljud som bara du har tillgång till och lägga till taggar på bilder och ljud så att du lätt kan hitta dom igen. Vad gör man med detta? Jo, dels kan du använda dom för att göra egna berättelser med bilder. Dels kan du ladda upp ljud och koppla ett eget ljud till valfri bild. Som ett exempel kan du lägga upp fem bilder på olika djur ur vårt TAKK-lexikon Små och stora djur och spela in fem olika djurläten, mjau, vov vov, bää osv och sen ska eleven koppla rätt bild till rätt ljud. Även här kan du spela upp bildspelet med ljuden. Det finns en möjligheter till oändliga variationer här och man kan förstås vara helt trygg i att just dina bilder och ljud aldrig hamnar i någon annans ägo. I BonaBild kan du också lägga bilderna "lika på lika" eller så kan du använda bilderna från bildbankerna Learning English och Svenska språklådan för att bygga meningar. I det fria berättandet kan du lägga upp hur många bilder som helst och flytta runt dom precis hur du vill. Kanske vill du sortera bilder efter typ, motiv eller färg? För att söka efter bilder finns så kallade taggar på varje bild. Som exempel så kan bilden på en banan dyka upp om du söker på frukt, gul eller ordet banan. Du kan även lägga till egna taggar om du vill skapa egna kategorier. Bildbanken kommer att växa framöver. Om du som kund önskar en särskild typ av bilder kan man absolut se om det går att lösa. (Tyvärr kan vi inte använda widgit eller andra typer av bildbanker med upphovsrätt utanför oss, då detta hade ökat priset alldeles för mycket för våra kunder.)

3. Bildmemory! Naturligtvis finns ett memory där man kan välja bilder själv eller använda färdiga kombinationer. Spela ensam eller upp till fyra spelare i taget och välj svårighetsgrad (antal kort). Hur kul som helst!

4. Spela med Boel och Tore! Hela Boel och Tore-appen finns här och den är GRATIS! I den här appen finns bollspelet där man lär sig färger, det finns tårtspelet med siffror plus att det finns klädspelet där man ska klä på Tore kläderna som hänger på tork. Dessutom finns filmerna om Boel och Tore med TAKK.

5. Svenska språklådan och Learning English! Våra läromedel i svenska och engelska finns här som bildbanker. Du använder dom i BonaBild där du kan bygga meningar med korten men du kan förstås också använda dem som bara bilder generellt och blanda fritt mellan alla andra bilderna som finns i bildbanken. Det är upp till dig, bara fantasin sätter gränser!

6. Se på film och lär dig TAKK! Alla våra filmer att finns i BonaPlay också. Kika på Ika, Alfons Åberg, Mamma Mu, Ungdomstecken, Moa och Linus och alla andra favvisar! Även här löser man årsabonnemang för att se dom streamade. Löser man abonnemang på Kika på Ika så får man båda två filmerna plus att man även får varje sång eller ramsa för sig, om man hellre vill titta på varje sång för sig. Detsamma gäller abonnemang på filmen Ungdomstecken, du kan välja att se hela filmen eller varje sång eller reportage för sig.

7.  Digitala versionen av vårt läromedel om Mänskliga rättigheter. Deklarationen om de mänskliga rättigheterna bestämdes i Förenta Nationerna (FN) den 10 december 1948. Alla länder i FN kom då överens om 30 regler. Man kallar dem artiklar och de skyddar alla människors rättigheter över hela världen.

Våra lagar i Sverige bygger på de mänskliga rättigheterna. De är grunden som vårt samhälle idag är byggt på. Det här läromedlet förenklar texterna i artiklarna och gör varje artikel tydligare. Vad är egentligen de mänskliga rättigheterna och vad finns det i dem som är aktuellt för oss här i Sverige och för andra ute i världen idag?
På varje artikels sida finns det elevuppgifter, anpassade för elever som behöver lättlästa läromedel med anpassningar för intellektuella funktionsnedsättningar. Samtidigt har vår strävan med läromedlet varit att öppna upp till diskussioner, att tänka efter och att söka mer kunskap för att lära sig mer.
Det finns också två kortlekar som man kan ha frågesport med. Här kan man lära sig alla centrala begrepp som hänger ihop med ämnet och öva på vilka situationer som kan tänkas vara aktuella ihop med vilken artikel. 


Här kan du ladda ner en lärarhandledning!

Här kan du läsa om hur man arbetar med den digitala versionen!